Тест 2/1,2,3 Магнетно поље и ЕМИ

ТЕСТ

 1. Дефиниши а) Фарадејев закон ЕМИ, б) магнетни флукс.
 2. Напиши формуле, означи физичке величине у њима и ознаке и називе њихових јединица за а) контраелектромоторну силу б) интензитет Амперове силе в) полупречник путање наелектрисане честице која улеће у магнетно поље.
 3. Нацртај слику, објасни и изведи израз за одређивање електромоторне силе при кретању проводника у магнетном пољу.
 4. Полупречник кружне путање протона у хомогеном магнетном пољу индукције 20 mT је 52 cm. Колика је брзина протона? (q= 1,6 ∙10-19 C, m= 1,6726∙10-27 kg)
 5. У хомогеном магнетном пољу индукције 0,5 Т налази се проводник чији је отпор 0,2 Ω и који клизи дуж правоугаоног рама брзином 2 m/s, а при том на њега делује сила од 2,5∙10-2 N. Колика је дужина проводника?

ТЕСТ

 1. Дефиниши а) Ленцово правило, б) магнетно поље.
 2. Напиши формуле, означи физичке величине у њима и ознаке и називе њихових јединица за а) магнетни флукс б) електромоторну силу при кретању проводника у магнетном пољу в) интензитет Лоренцове силе.
 3. Нацртај слику, објасни и изведи израз за одређивање полупречника кружне путање приликом уласка наелектрисане честице у магнетно поље.
 4. Колика је промена магнетног флукса која у калему од 20 намотаја, за 6s, индукује електромоторну силу од 2,5 V ?
 5. Праволинијски проводник креће се у хомогеном магнетном пољу индукције 2Т и у њему се индукује електромоторна сила од 16 mV. Положај проводника је нормалан у односу на правац индукције и правац брзине. Ако је дужина проводника 50 cm, коликом брзином се креће?

ТЕСТ

 1. Дефиниши а) самоиндукцију, б) правило десне руке (десног завртња).
 2. Напиши формуле, означи физичке величине у њима и ознаке и називе њихових јединица за а) магнетну силу б) Фарадејев закон ЕМИ в) период наелектрисане честице која улеће у магнетно поље.
 3. Нацртај слику, објасни и изведи израз за Фарадејев закон ЕМИ.
 4. У хомогеном магнетном пољу индукције 0,5 Т налази се проводник чији је отпор 0,2 Ω и који клизи дуж правоугаоног рама брзином 2m/s, а при том на њега делује сила од 2,5∙10-2 N. Колика је дужина проводника?
 5. Полупречник кружне путање протона у хомогеном магнетном пољу индукције 20 mT је 52 cm. Колика је брзина протона? (q= 1,6 ∙10-19 C, m= 1,6726∙10-27 kg).

ТЕСТ

 1. Дефиниши а) како одредђујемо правац и смер Лоренцове силе б) магнетни флукс.
 2. Напиши формуле, означи физичке величине у њима и ознаке и називе њихових јединица за а) електромоторну силу самоиндукције б) магнетни флукс в) Лоренцову силу у векторском облику.
 3. Нацртај слику, објасни и изведи израз за контраелектромоторну силу.
 4. Праволинијски проводник креће се у хомогеном магнетном пољу индукције 2Т и у њему се индукује електромоторна сила од 16 mV. Положај проводника је нормалан у односу на правац индукције и правац брзине. Ако је дужина проводника 50 cm, коликом брзином се креће?
 5. Колика је промена магнетног магнетног флукса која у калему од 20 намотаја, за 6s, индукује електромоторну силу од 2,5 V ?

a

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: