Racunska vezba TERMODINAMIKA

         Kontrolna vezba Termodinamika II razred grupa 1

 

 1. Komad gvozdja padne na zemlju sa visine 200 m. Za koliko se povisi temperatura gvozdja ako 20% njegove mehanicke energije predje u toplotu ( c=460 J/kgK ).
 2. Pri izobarskom sirenju dvoatomski gas je izvrsio rad od 160J. Koliku kolicinu toplote je primio?
 3. Naci specificne toplotne kapacitete cp i cv nekog gasa ako se zna da je molarna masa tog gasa          30 g/mol i cp/cv=1,4.
 4. Prilikom pomeranja klipa kroz cilindar, pri izobarskom procesu, na putu od 14cm, pod pritiskom pare od 2·105 Pa, izvrsi se rad od 879,2J. Koliki je poluprecnik klipa kružnog oblika ?

 

 

           Kontrolna vezba Termodinamika II razred grupa 2

 

 1. Koliko litara tecnosti temperature 44°C treba pomesati sa 200 litara iste tecnosti temperature 20°C da bi smesa imala temperaturu 24°C?
 2. Jedan mol idealnog gasa ciji je pritisak 1,2·105 Pa i zapremina 5 litara zagreva se tako da predje u stanje sa duplo vecim pritiskom i zapreminom. Na pV dijagramu taj proces je predstavljen pravom linijom. Koliki se rad izvrsi u ovom procesu ?
 3. Kolika je masa jednoatomskog gasa cija je srednja kvadratna brzina njegovih molekula 400m/s a unutrasnja energija 40kJ ?
 4. Od apsorbovane kolicine toplote jedna petina predje u mehanicki rad. Koliki je izvrseni rad, promena unutrasnje energije i apsorbovana kolicina toplote kada se zna da je promena unutrasnje energije za 69 J veca od izvrsenog rada.

 

 

          Kontrolna vezba Termodinamika II razred  grupa 3

 

 1. Prilikom pomeranja klipa kroz cilindar, pri izobarskom procesu, na putu od 14cm, pod pritiskom pare od 2·105 Pa, izvrsi se rad od 879,2J. Koliki je poluprecnik klipa kružnog oblika ?
 2. Koliko litara tecnosti temperature 44°C treba pomesati sa 200 litara iste tecnosti temperature 20°C da bi smesa imala temperaturu 24°C?
 3. Kolika je masa jednoatomskog gasa cija je srednja kvadratna brzina njegovih molekula 400m/s a unutrasnja energija 40kJ ?
 4. Voda pada sa visine 1200 m. Za koliko se ona zagreje ako se na zagrevanje utrosi 60% rada Zemljine teze? Specificni toplotni kapacitet vode je 4200 J/kgK.

 

 

           Kontrolna vezba Termodinamika II razred grupa 4

 

 1. Od apsorbovane kolicine toplote jedna petina predje u mehanicki rad. Koliki je izvrseni rad, promena unutrasnje energije i apsorbovana kolicina toplote kada se zna da je promena unutrasnje energije za 69 J veca od izvrsenog rada.
 2. Naci specificne toplotne kapacitete cp i cv nekog gasa ako se zna da je molarna masa tog gasa          30 g/mol i cp/cv=1,4.
 3. Dva mola jednoatomskog gasa temperature 0°C najpre se izohorski prevedu u stanje sa duplo vecim pritiskom od pocetnog, a zatim izobarski u stanje sa duplo vecom zapreminom od pocetne. Naci promenu unutrasnje energije gasa i rad koji on izvrsi u tom procesu.
 4. Koliko litara tecnosti temperature 44°C treba pomesati sa 200 litara iste tecnosti temperature 20°C da bi smesa imala temperaturu 24°C?

ucenje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: